DEZYNSEKCJA skuteczne zwalczanie szkodników żywności
Nikt nie lubi, gdy w jego jedzeniu znajdują się owady lub ich larwy. Niestety, ma to często miejsce – zarówno w naszych domach, jak i w miejscach, gdzie znajdują się duże ilości jedzenia – w magazynach, młynach, spichlerzach, a nawet w restauracjach i barach. Zwalczanie szkodników żywności jest niezbędne.
W przypadku zauważenia pojedynczego insekta, już powinna być przeprowadzona odpowiednia dezynsekcja. Zapewne bowiem tych owadów jest już więcej. Owady te mogą być nosicielami wielu chorób. Wszystkie insekty mają cechę wspólną – szybko się rozmnażają i na pewno z własnej woli nie opuszczą miejsca, w którym mają pożywienie. Nasi pracownicy niezwykle skutecznie zwalczają wszelkiego rodzaju szkodniki – mole zbożowe, wołki, czy inne.
Należy pamiętać, że produkty, które są skażone szkodnikami, już nie nadają się do spożycia. Z tego względu dezynsekcja musi być przeprowadzona na tyle szybko, by szkodniki nie zdążyły zniszczyć całego zapasu jedzenia. Wskazana jest co pewien czas kontrola wszelkich zakamarków, szczelin i kątów – to tutaj najczęściej przebywają insekty. Absolutnie nie jest możliwe samodzielne tępienie ich za pomocą środków chemicznych. Jest to niezwykle niebezpieczne, mimo że żywność zostanie wyrzucona, to jednak chemiczny środek pozostanie na półkach i pojemnikach na żywność.